Bezwaarschrift navorderingsaanslag

Bezwaar maken tegen een navorderingsaanslag? Zo pak je het aan

Heb je een navorderingsaanslag van de Belastingdienst ontvangen en ben je het daar niet mee eens? Geen paniek, je kunt hier bezwaar tegen maken.

Op deze pagina lees je hoe dat werkt, waar je op moet letten en vind je een voorbeeldbrief van Jaqelien uit Lelystad, die bezwaar maakt tegen een navorderingsaanslag over haar vermogen.

Wat is een navorderingsaanslag?

De Belastingdienst kan binnen vijf jaar na afloop van een belastingjaar een navorderingsaanslag opleggen als blijkt dat je te weinig belasting hebt betaald. In sommige gevallen, zoals bij inkomen of vermogen uit het buitenland, is die termijn zelfs twaalf jaar.

Zo’n aanslag kan bijvoorbeeld volgen als:

  • Je bepaalde inkomsten vergeten bent aan te geven
  • Je vermogen verkeerd hebt ingevuld
  • Je onterecht aftrekposten hebt opgevoerd
  • Er fouten zijn ontdekt na een controle of tip

Bij een navordering betaal je niet alleen het ontbrekende belastingbedrag, maar ook rente. In ernstige gevallen, zoals bij opzet of grove schuld, kan de Belastingdienst ook nog een boete opleggen tot wel 100% van het bedrag.

In uitzonderlijke gevallen kan zelfs strafrechtelijke vervolging volgen, bijvoorbeeld bij fraude.

Wanneer en hoe kun je bezwaar maken?

Denk je dat de navorderingsaanslag onterecht is of niet klopt? Dan kun je binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag bezwaar maken. In je bezwaarschrift geef je duidelijk aan waarom je het niet eens bent met de navordering en onderbouw je je standpunt met kopieën van relevante documenten.

Let op: stuur nooit originele documenten mee. Voeg altijd kopieën toe.

Wil je jouw bezwaar mondeling toelichten? Zet dat dan expliciet in je bezwaarschrift. De Belastingdienst neemt dan contact met je op voor een gesprek of hoorzitting.

Wat zet je in je bezwaarschrift?

Zorg dat je brief in ieder geval het volgende bevat:

  • Je naam, adres, BSN en telefoonnummer
  • De datum waarop je bezwaar maakt
  • Het kenmerk of aanslagnummer van de navorderingsaanslag
  • Een kopie van de aanslag zelf
  • Een heldere onderbouwing van je bezwaar (met bewijsstukken)
  • Eventueel een verzoek tot mondelinge toelichting
  • Je handtekening

Voorbeeldbezwaarschrift – Jaqelien uit Lelystad

Hieronder een voorbeeld van een bezwaarschrift van Jaqelien, die een navorderingsaanslag ontving over het belastingjaar 2022, terwijl zij van mening is dat de Belastingdienst haar spaargeld verkeerd heeft ingeschat.

Jaqelien van der Velde
Koraalstraat 88
8222 ZG Lelystad
06-12345678
jaqelien.vdvelde@email.com

Lelystad, 15 april 2025

Aan:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Onderwerp: Bezwaarschrift navorderingsaanslag inkomstenbelasting 2022
Kenmerk: 3456.78.901.H.26

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij maak ik bezwaar tegen de navorderingsaanslag inkomstenbelasting over het jaar 2022, met kenmerk 3456.78.901.H.26, gedateerd op 28 maart 2025. Volgens deze aanslag moet ik €2.135,- extra betalen wegens vermeend verzwegen spaargeld.

Ik ben het niet eens met deze beslissing. De Belastingdienst lijkt mijn spaargeld op een te hoog bedrag te hebben vastgesteld. In werkelijkheid is er sprake van een spaarrekening die op naam van mijn moeder staat, waar ik alleen gemachtigde op ben. Dit is geen onderdeel van mijn eigen vermogen.

Ter onderbouwing voeg ik de volgende documenten toe:

  • Een kopie van de betreffende spaarrekening
  • Een verklaring van de bank over het eigenaarschap
  • Een verklaring van mijn moeder

Daarnaast verzoek ik om uitstel van betaling voor dit bedrag, zolang mijn bezwaar nog in behandeling is. Ik ben ook bereid mijn bezwaar mondeling toe te lichten indien dat gewenst is.

Ik verzoek u vriendelijk mijn bezwaar inhoudelijk in behandeling te nemen en zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Jaqelien van der Velde
[Handtekening]


Tot slot: sta sterk met goede voorbereiding

Een navorderingsaanslag kan onverwacht komen en een flink bedrag betreffen. Maar dat betekent niet dat je je er zomaar bij neer moet leggen.

Controleer alles goed, verzamel je bewijzen, en dien tijdig een helder bezwaar in. Daarmee vergroot je je kans op een gunstige uitkomst.

Voor extra tips over het schrijven van een bezwaarschrift, kan je kijken op onze website bij de onderwerpen “Bezwaarschrift maken” en “Bezwaarschrift voorbeeld”.