Bezwaarschrift boete

Hulp nodig bij het opstellen van een Bezwaarschrift boete? Lees hier hoe.

Het kan erg vervelend zijn om een boete te ontvangen waar je het niet mee eens bent.

Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld te snel reed, maar het verkeersbord niet goed zichtbaar was en jij je dus niet bewust had kunnen zijn van de snelheidslimiet. Wellicht heb je een boete omdat je vergeten bent in te checken met je OV-chipkaart, maar heb je een abonnement waarbij je op dat moment gratis reed. Misschien heb je zelfs een boete ontvangen over een overtreding waar nooit sprake van is geweest, waarschijnlijk bedoeld voor een ander persoon. Er zijn een heleboel verschillende redenen om het niet eens te zijn met een ontvangen bekeuring, en het is dan ook prettig dat je de mogelijkheid hebt om bezwaar te maken.

Bezwaar maken op een onterechte boete doe je via een bezwaarschrift. Op deze website lees je hoe je het beste een bezwaarschrift kan schrijven. Kijk vooral even bij de artikelen ‘Bezwaarschrift maken’ en ‘Bezwaarschrift opbouw’, zodat je alles weet over hoe je het allerbeste bezwaarschrift schrijft. Het zou immers toch erg vervelend zijn als jouw bezwaar enkel wordt afgekeurd omdat je niet weet hoe je een bezwaarschrift schrijft, terwijl je reden gegrond is.

Bij welke partij bezwaar indienen tegen een boete?

Als je het niet eens bent met een voorgeschreven boete, kan je altijd het beste als eerste contact opnemen met de partij die de brief heeft verzonden waarin de hoogte van de boete wordt vermeld. Een telefonische medewerker kan je vertellen bij welke partij jij jouw bezwaar in kan dienen, meestal is dat bij het bedrijf zelf. Indien je bij hen geen bezwaarschrift in kan dienen, zal er een derde partij zijn waarbij je jouw verhaal kwijt kan. Ook kan de persoon je vertellen of je een grote kans van slagen hebt, of waarschijnlijk alsnog de boete zal moeten betalen.

Tevens kan de medewerker jou vertellen naar welk adres je jouw bezwaarschrift kan sturen, of waar op de website je het online kan regelen.

Het boete bezwaarschrift schrijven

Heb je geen ervaring met het schrijven van een bezwaarschrift? Dan is het verstandig om je even in te lezen. Kijk op deze website eens naar de onderwerpen “Bezwaarschrift maken” gebruik eventueel ons voorbeeld van een bezwaarschrift.

Soms staat er op de website van de partij waarbij je jouw bezwaar indient een voorbeeld van een bezwaarschrift. Het is prima om deze te gebruiken, je voldoet dan aan de wensen van de partij. Let erop dat je de reden voor jouw bezwaar zo duidelijk mogelijk toelicht. Verder is het verstandig om een kopie van je bezwaarschrift te bewaren, zodat je in een later stadium kan verwijzen naar letterlijke citaten uit jouw brief.

Het proces

Het kan enkele weken duren tot je een eerste reactie ontvangt op jouw bezwaar. Meestal gaat het dan nog enkel om een bevestiging van ontvangst. Wanneer je op je bezwaarschrift hebt geschreven dat je vraagt om uitstel van betaling tot het bezwaar is beoordeeld, zal dit ook worden bevestigd in de brief. Je hoeft vanaf dan tot en met de uitslag niks te betalen. Het bedrag zal in deze periode niet hoger worden, ook niet door eventuele rente.

Na de bevestigingsbrief kan het nog enkele maanden duren voordat het besluit is gemaakt. Is de beslissing positief en gaat de partij akkoord met jouw bezwaar? Fantastisch! Je hoeft dan niets meer betalen en het proces is rond.

Boete bezwaarschrift afgewezen?

Gaat de instantie niet akkoord met jouw bezwaar? Soms komt deze dan met een alternatieve oplossing die voor beide partijen interessant is. Ga hier vooral mee akkoord. Als je dat niet doet, zou het kunnen voorkomen dat je alsnog de hoogst genoemde boete moet betalen.

Wanneer het bezwaarschrift volledig wordt afgewezen, zal je op korte termijn alsnog de boete moeten betalen. Doe dit op tijd, anders zal het bedrag alleen nog maar hoger worden. Als je van mening bent dat het bedrijf daadwerkelijk wetten heeft overtreden, kan je met een advocaat in gesprek gaan om eventueel in hoger beroep te gaan. Als de advocaat inschat dat je zaak een goede kans van slagen heeft, is het slim om nog even naar de kosten van het hoger beroep te kijken. Houd altijd rekening met de kans om opnieuw afgewezen te worden. Dan heb je de kosten alleen maar omhoog gejaagd. Vaak kan je deze kosten wél terug krijgen als je de zaak wint.

Heeft het bedrijf geen wetten overtreden, maar gewoon een streng besluit genomen? Betaal dan je boete.